86511181
Gratis fragt ved køb over kr. 399,- til GLS pakkeshop
Hurtig dag til dag levering
3.000+ tilfredse kunder på Trustpilot Logo
Info

Tjekliste, når du køber brugt scooter

  • Avatar
  • Af Nikolaj Lykkeberg

Går du med overvejelserne om at købe en scooter på brugtmarkedet? Så er der gode chancer for at gøre en god handel, hvis man ved, hvad man skal være opmærksom på.

Her får du en liste over ting, du gør klogt i at undersøge, inden du handler.

1. Tjek stelnummeret på den brugte scooter

  • Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at du skal tjekke stelnummeret, inden du foretager et køb.
  • Du skal sikre dig, at stelnummeret stemmer overens med maskinen (Model og årgang) – dog kan det forekomme, at motoren er skiftet ud, hvis der er tale om en ældre scooter. Dette behøver ikke at være et faretegn, så længe sælger er oprigtig omkring det. Årgangen er særligt vigtig, for at du kan vide, om scooteren faktisk skal have nummerplade på. Dette kan være relevant på modeller, der er produceret før og efter nummerpladelovens indtræden d. 1/7 2006.
  • Du skal sikre dig, at stelnummeret ikke er meldt stjålet
  • Du skal sikre dig, at stelnummeret er ubeskadiget, og der ikke er tegn på, at man har forsøgt at ændre/skjule det oprindelige stelnummer

2. Temperaturen på udstødningen

Det er et gammelt trick blandt de mere kreative sælgere af brugte scootere at starte maskinen, inden en potentiel køber kommer og kigger på den for at sikre sig, at den starter let og ubesværet. Er udstødningen varm ved din ankomst, har sælgere været ude og “køre den varm”, således at den er lettere at starte, kører bedre og har en bedre tomgang. Mærk derfor efter, inden du selv evt. starter maskinen, er den varm kan han muligvis prøve at skjule dens virkelige fejl og mangler.

Er dette tilfældet, betyder det ikke nødvendigvis at det er et dårligt køb, men det kan bruges til at forhandle maskinen ned i pris.

3. Rust

Det er ikke anderledes end andre kørertøjer, der kan ruste. Tjek stellet grundigt efter for at se, om du kan finde noget rust. Både så du kan presse prisen, men også så du får et indtryk af, hvor velholdt en maskine du har med at gøre. Meget rust tyder på dårlig behandling og et hårdt liv, alt efter årgang.

4. Skjoldsættet

Tjek de forskellige skjolde grundigt for ridser og endda brud. Standen og kvaliteten af de forskellige skjolde fortæller meget om behandlingen af knallerten hos sælger. Har man planer om at udskifte skjolde umiddelbart efter køb er dette naturligvis ikke livsvigtigt, men brug alligevel et par minutter på at tjekke kvaliteten efter. Dette kan også være et punkt, man kan forsøge at forhandle prisen ned med.

5. Mislyde i motoren

En knallert skal have en jævn og behagelig motorlyd, uanset om den er tomgang eller ved kørsel. Tjek derfor om der kommer mislyde fra motoren, skøre raslelyde, knæk-lyde eller noget andet. En sund motor har en forudsigelig lyd og kommer ikke med skøre og unormale lyde. Mislyde skal tages alvorligt!

6. Hvordan er tomgangen

Brug gerne et par sekunder på at tjekke, hvordan knallerten står i tomgang. Hvis den har tendens til at gå ud, er dette ikke nødvendigvis alvorligt. Nogle gange kan lidt justering af tomgangsskruen være løsningen, men tjek alligevel for at se om det fungerer.

7. Hold øje med tun

  • Kig altid grundigt efter diverse tun-dele på en knallert. Hvis det er tilfældet, at der er tun på knallerten, skal du spørge ind til:
  • Hvilken slags tun er der tale om
  • Hvor langt har knallerten kørt med tun
  • Er der opstået problemer med maskinen eller tun efter montering

8. Ledningsnettet

Tjek altid det formelle og lovpligtige lys inden køb. Tjek om den blinker korrekt, bremselyset, kørelys osv. Ledningsnettet kan være en irriterende ting at skulle bruge kræfter på at ordne.

9. Låse

Tjek de medfølgende låse og deres funktion (Ratlås, sædelås, kædelås eller lign.)

10. Prøveturen – hvor?

Husk ALTID at få en prøvetur inden køb. Det er selvskrevet, men skal alligevel nævnes. Tænk også over mødestedet, vil sælger ikke mødes ved sit private hjem, bør du overveje om der er nogen grund til dette. Som udgangspunkt er det et faresignal, hvis sælger ikke vil mødes privat, men kun på offentlige parkeringer osv.

Hvis du vil bruge en slutseddelt til handlen, kan du benytte vores PDF-skabelon eller find den som Word-fil, så du selv kan tilpasse den.