Varetotal
DKK 0,00
DKK 0,00 (inkl. moms)
Dine varer
0
0
Varetotal
DKK 0,00
DKK 0,00 (inkl. moms)
Dine varer
DKK 0,00
Tlf. 8651 1181 (åben) Gratis fragt med GLS pakkeshop ved køb over kr. 299,-

Hvad betyder det? Cykelordbog og opslagsværk

A

A-head – er en styrfitting som holder styret fast på forgafler uden gevind. Dette bliver særlig brugt på hverdagscykler.

Aerodynamik – er et udtryk for hvor lidt vindmodstand du som cykelrytter skaber. Jo mere aerodynamisk du er; desto mindre vindmodstand.

Aerostyr – er betegnelsen for et styr som er særlig aerodynamisk. Det bliver særligt brugt til enkeltstartscykler eller triathloncykler.

Automatisk kædestrammer – er en funktion som gør kæden altid er stram. Dette ses særligt på citybikes.

Autoventil - er en form for ventil på cykelslanger, som langt de fleste mountainbikes kører med. Vi har et stort udvalg af cykelslager med autoventil.

B

Bagbremse – er bremsen som sidder bagpå. Det kan enten være en fodbremse eller en håndbremse af forskellige udgaver.

Bagskifter – er gearskifteren som skifter gear på de bagerste tandhjul/kassette.

Bib-shorts – er cykelshorts som bliver holdt oppe med seler i stedet for elastik i taljen. Vores udvalg af cykelshort tæller både cykelshorts med og uden seler.

Bremseklodser – er klodserne som enten bremser ind mod en skrivebremse eller mod fælgen. Disse kræver som regel en udskiftning en gang i mellem, da de er udsat for slid. Heldigvis har vi et bredt udvalg af bremseklodser.

Bremseskiver – er skiven som ovenstående bremseklods bremser ind på når der er tale om skivebremser. Dette er synlige skiver, så det er altid nemt, at genkende en cykel med skivebremser.

Bagdæmper – er den affjedring der sidder på full suspension mountainbikes. Som regel sidder affjedringen i forgaflen, men på full suspension mountainbikes er der ligeledes en affjedring bygget ind i stellet bagpå.

Bedstemorcykel – er en anden betegnelse for en klassisk damecykel. En bedstemorcykel giver en oprejst kørestilling og er således perfekt til daglig pendling eller en tur ud i det grønne om søndagen.

C

Carbon – er et kulstofmateriale som bliver brugt til særligt racercykler. Et stel i carbon kan få dig til at køre hurtigere og mere effektivt.

Cyclocross – er en god blanding mellem racercykler og mountainbikes. Stellet er bygget som en racercykel, men kommer med bredere mønstret dæk, så du kan køre en tur i skoven på den uden at punktere. Cyklen er ikke skabt til off-road, men til landveje og skovstier. Cyclocross cykler bruges hovedsagligt i efteråret og vinteren hvor landevejene ikke er optimale for racercykler.

Citybike – er en dansk betegnelse for cykler til hverdagsbrug og brug i byerne. En citybike er en forholdsvis hurtig hverdagscykel; primært pga. smallere dæk. Vi har et bredt udvalg af citybikes, så vi har helt sikkert også en som passer dig.

Composite – Se Carbon.

Compact kranksæt – er betegnelsen for en racercykel med to klinger foran med hhv. 50 og 34 tænder. Dette bliver brugt til nærmest alle racercykler i Danmark, da det giver en god spændvidde på gearene.

D

Degreaser – er det engelske ord for kæderens. Muc-off laver en særligt god degreaser, som nemt og effektivt rengører kæden.  Mug-off Degreaser Affedningsmiddel fås i 500 ml spray til en meget fornuftig pris.

Dynamo – er teknik som skaber energi ved bevægelse. Dette bruges hovedsagligt til cykellygter. Flere hverdagscykler har navdynamo indbygget i cyklen. Ellers laver Reelight magnetlygter, som kan eftermonteres.

E

Eger – er til for at holde fælgen fast til cyklens nav. Disse kan for tid til anden trænge til en udskiftning – heldigvis er eger billige og forholdsvis let skiftes ud.

Elcykel – er en cykel med eklektisk hjælpemotor. Elcykler vinder mere og mere indpas på det danske marked og bliver ikke kun brugt af ældre mennesker. Vi har masser af tilbud på elcykler. Kontakt endelig vores elcykeleksperter hvis du har brug for råd eller vejledning.

Elektroniske gear – bliver brugt på high-end cykler. I stedet for gearskiftningen sker med et kabel sker det med en elektronisk impuls som gør gearskifteren ved den skal skifte gear. Shimanos elektroniske gearsystemer hedder Shimano Di2.

F

Fixie – bliver kun lavet med et gear og fast nav. I bund og grund er det en banecykel, hvis udseende mere er skabt til urbant brug.

Forbremse – er bremsen som sidder foran på cyklen. I modsætningen til bagbremsen kan denne ikke være en fodbremse. Der bliver lavet flere forskellige typer forbremser herunder fælgbremse, skivebremse, rulle- og tromlebremse m.fl.

Forgaffel – er den del på cyklen som holder cyklens forhjul. Det er ligeledes denne absorberer rystelser fra vejen. Forgafler laves både med og uden affjedring.

Forskifter – er den som får kæden til at skifte klinge foran på kranksættet. Denne laves både mekanisk eller elektronisk. 

Frempind – er stykket mellem forgaflen og styret. Der er stor forskel på frempindene alt efter hvilken type cykel du kører på. Hverdagscykler laves typisk med justerbar frempind.

Fælge – er en del af cyklens hjul. Der laves fælge i alle prisklasser og til alle formål.

Full suspension – er mountianbikes med både affjedring i forgaflen samt i cyklens bagstel. Full suspension mountainbikes bliver særligt brugt i meget kuperet terræn.

G

Geardrop – holder bagskifteren fast til stellet. Ved styrt kan det oftest være nødvendigt at udskifte geardropet, da dette er lavet til at knække før gearskifteren. Geardroppet er væsentlig billigere end bagskrifteren og derfor lavet til at knække først.

Gearkabel – er kablet som får cyklen til at skifte gear på cykler med mekaniske gear. Gearkablerne er typisk lavet i aluminium for, at undgå de ruster.

Geargruppe – er en vigtig faktorer i cyklens pris. Geargruppen er hovedgruppen af cyklens gear. Det er her man ser den største prisforskel på cyklerne; derfor har vi også gjort det nemt og skrevet alle geargrupperne under specifikationerne på de forskellige modeller. Vi har ligeledes gjort det muligt, at filtrere efter de forskellige geargrupper såfremt man ønsker en bestemt geargruppe.

Gearstræber – er den del af stellet som får mellem krankboksen og bagnavet.

H

Hardtail – er en mountainbike uden affjedring i bagstellet. Den har med andre ord en hård bagende; hvoraf navnet. Hardtail mountainbikes kommer i alle prisklasser og kan både bruges til hverdag og i skoven.

Hometrainer – gør det muligt, at træne på din cykel indenfor derhjemme. En hometrainer fiksere cyklens baghjul så den ikke køre nogen steder.

Hybridcykel – er en cykel som kan bruges til flere forskellige formål. F.eks. til brug i naturen og i byen. Flere mærker kalder ligeledes deres elcykler for hybrid cykler.

Hydraulsik – er en teknik hvor man i stedet for et kabel bruger en flydende olie. Dette bruges primært til skive- og fælgbremser og giver en mere konstant bremseevne.

Højprofilshjul – bliver brugt på dyrere racercykler. Højprofilshjul kaldes også carbonhjul og er med bredere fælge end normalt.

I

Inch – er det engelske ord for tommer (”) som typisk bliver brugt til at angive størrelsen på mountainbikes og cykelhjul.

J

Justerbar frempind – er en frempind hvor det er muligt, at indstille viklen på frempinden. Dette kan både være med og uden værktøj.

K

Kadence – er en betegnelse for antallet af pedalomdrejninger. Flere cykelcomputere kan måle dette for dig, da det kan være en god indikation på din træningseffektivitet.

Kassette – er tandhjulene som sidder bagpå cyklen. Kassetter laves primært med mellem 6 og 12 klinger.

Kædespray – er et vigtigt element for, at holde din cykel godt kørende. Alt efter årstiden og materialet af kæden skal du bruge en forskellig kædeolie/kædespray. Kontakt os endelig hvis du er i tvivl.

Kædestræbere – se gearstræber.

Krank - det er delen mellem pedalarmene, som kranksættet er spændt fast på.

Kranksæt – er betegnelsen for de forreste klinger. Disse laves enten med én, to eller tre klinger.

L

Lukkede ringe – er en form for indbygget cykelslange i cyklens dæk. Fordellen er den lavere vægt og mindre rullemodstand; omvendt er det væsentlig mere besværligt at lappe. Continental har bl.a. lavet et dæk med lukkede ringe.

Lav Indstigning – er en steltype til både mænd og kvinder som gør det nemmere, at komme af og på cyklen.  Mange elcykler bliver lavet med lav indstigning.

M

Mountainbike – er cykler særligt udviklet til mere kuperet terræn. Disse har bredere dæk og affjedring i forgaflen og i nogle tilfælde også i bagstellet (se ”Full suspension”)

MTB – er en forkortelse for mountainbike.
Mobiludstyr – er en fællesbetegnelse for udstyr, som gør det nemmere, at have sin mobil med på cykelturen.

N

Nav – hjælper cyklens hjul med, at kunne dreje rundt. Det er midten af hjulet som holder egerne fast.

Nipel – er den lille del som får egerne til, at sidde fast i fælgen.

Nm – står for nanometer og angiver en elcykelmotors trækkraft. Ordentlige forhjulstrukne elcykler starter ved 25 Nm og opefter. Elcykler med centermotor har typisk op til 75 Nm.

O

Overrør – er det øverste rør af stellet. Det som går fra sadlen frem mod styret.

Ortlieb – er et mærke som er specielt dygtige til, at lave cykeltasker. Ortlieb cykeltasker kan klart anbefales hvis du vil have lidt ekstra med på turen.

P

Pladehjul – er fuldt lukkede hjul, som primært bliver brugt til banekørsel, enkeltstart eller triatlon.

Pedalarm – er stykket mellem pedalen og kranken. Det er denne som du ser kører med rundt når du træder i pedalerne.

Pulley hjul – er det lille hjul bagtil som hjælper til, at holde kæden stram på cykler med udvendige gear.

Presta ventil – er en ventiltype som også kalders racerventil. Dette er typisk racercykler og visse mountainbikes som kører med dem

Power Assist – også kaldet walk-assist sidder på nogle elcykler og kan give et ekstra lille skub. Det er også det, som gør cyklen kan køre et par km/t af sig selv, så det er lettere at trække

Q

Quick Release – forkortet QR og på dansk en hurtigspænde gør det let at få hjulene af og på. Det bliver ligeledes brugt til sadelklamper, så det er muligt at få sadlen op og ned hurtigt.

R

Racerbremser – eller kaliberbremser er bremserne, som typisk sidder på en racercykel hvis ikke den har skivebremser. Det er en glimrende bremsetype, som udmærker sig ved, at være særdeles let.

Racercykel – er cykler skabt til landevejskørsel. Du kan både finde racercykler i carbon og aluminium og fås i alle prisklasser.

Ramme – er også betegnelsen for cyklens stel.

Remtræk – bruges i stedet for kæde. Cube Hyde Race kommer bl.a. med remtræk.

Rullebremser – er et indvendigt bremsesystem som typisk bliver brugt på hverdagscykler og elcykler. Det er et meget vedligeholdelseslet bremsesystem som giver en god bremseevne i alt slags vejr.

S

Sadelrør – er røret som holder sadlen. Det er sadelrøret man kan justere højden på for, at få cyklen til at passe optimalt.

Sadelstræbere – er den bagerste del af stellet som går fra sadelrøret og ned til bagnavet.

Shifters – eller gearskrifterne er det der sidder på styret, hvor du kan skifte gear.

Skiftegreb – er monteret på cyklen styr og kan både bremse og skifte gear.

Skrårør – eller underrøret er den del af stellet som går fra kranken op til styret.

Spacers – bruges til at hæve styret på en racercykel eller mountainbike. Ved at fjerne et par spacers kan man således sænke styret et par cm.

Styrbånd – ligges rundt om styret. Det er med andre ord en form for håndtag, som bruges på særligt racercykler og cyclocross.

Styrlås – er en lille anordning, som sidder lige under cyklens styr. Ved at dreje på denne, låses styret så det ikke kan dreje. Man kan kalde det for cyklens svar på ratlås.

Styrprop – er den lille prop som sidder ude i enden af styret. Som oftest kan disse tages ud hvis man bl.a. ønsker barends på sin cykel.

Styrfittings – er alt det som får styret til at dreje ordentligt; kuglelejer, topcap, spacer osv.

Styrtape – Se styrbånd.

Suspension – eller affjedring; findes både i styr, stel og sadelpind. Alle mountainbikes har suspension i forgaflen og nogle af dem også i bagstellet. Flere og flere hverdagscykler er ligeledes også begyndt at få suspension, særligt i sadelpinden, som giver ekstra komfort.

T

Tåclips – bruges i stedet for klikpedaler. Det er forløberen til klikpedalen hvor man med en spænde eller bøjle holder foden fast i pedalen. Dette bruges på racercykler, som folk cykler på dagligt med almindelige sko.

Tubeless – hedder på dansk slangeløs; hvilket betyder et dæk uden slange. Ved at fjerne slangen skal dæk og fælg være specielt beregnet til det, men så kan det lade sig gøre at køre uden slange i hjulet.

TL-Ready – er en beskrivelse af, at hjulsættet er sat op til at kunne køre uden slange, men for nuværende ikke gør det.

Trippel kranksæt – betyder der er 3 klinger foran. Dette bruges primært på billigere mountainbikes.

U

Unbrakonøgle – er en skruetrækker til sekskantet bolte, som langt de fleste bolte er på en cykel. Hovedsagligt bliver der brugt skruer og bolte i størrelsen 2,5-6 mm. Køb din unbrakonøgle her.

V

V-bremser – er den gammeldags, men stadig meget udbredte håndbremsetype. Fordelene ved V-bremser er bl.a. vægten, vedligeholdelsen og så er det et forholdsvis billigt bremsesystem.

Varefakta – er en standardforordning, som fortæller om din cykellås er forsikringsgodkendt eller ej. Hvis cykellåsen er Varefakta er den også forsikringsgodkendt.

W

Walk-assist – Se Power Assist.

Winther – er et populært dansk cykelmærke, som udmærker sig ved, at lave særligt gode hverdagscykler og elcykler. Køb din Winther cykler her.

Wire – er et andet ord for kabel.

X

XLC – er et stort tysk mærke som specialiserer sig i at lave udstyr og reservedele til cykler. 

Xeccom – laver nogle af markeds kraftigste cykellygter. Vil du ses? Så bør du bestemt overveje en cykellygte fra Xeccon.

Y

Yderkabel – er som sådan ikke et kabel, men mere et tyndt rør, hvor kablet løber indeni. Dette kan enten var et aluminiumskabel eller en flydende olie, som bruges ved hydrauliske bremser.

Yepp – laver de meget populære og testvindende børnestole til cyklen. Særligt populær er deres Yepp Maxi barnestol. Se alle farverne her.

Z

Zefal – laver cykeltilbehør. Zefal stammer fra Frankrig og laver meget forskelligt udstyr. Flere af tingene som vi også sælger her hos Speedline.dk

Æ

Ø

ø30,8 – står for diameteren. Dette kan være forskellige størrelser alt efter tallet efterfølgende. ø30,8 er meget brugt til cykelstyr.

Å

År – henviser i produktspecifikationerne til modelåret. Flere modeller går igen fra år til år, men der er oftest små forskelle selvom de umiddelbart ligner hinanden. Det kan være nyt/opdaterede bremsesystem eller lignende. Derfor er angivelsen af modelåret vigtig at holde øje med.